Premiér: Úlohy po kalamite stanovené na rok 2005 sa darí plniť do bodky

19.11.2005 Poprad

Tatranská Lomnica 19. novembra (TASR) - Úlohy po minuloročnej kalamite, ktorá postihla Vysoké Tatry presne pred rokom, stanovené na rok 2005 sa podľa predsed...
Tatranská Lomnica 19. novembra (TASR) - Úlohy po minuloročnej kalamite, ktorá postihla Vysoké Tatry presne pred rokom, stanovené na rok 2005 sa podľa predsedu vlády Slovenskej republiky Mikuláša Dzurindu darí plniť do bodky.

V Tatranskej Lomnici počas medzinárodnej konferencie zameranej na prvé výročie veternej smršte, premiér na tlačovej besede vyzdvihol aktivitu ľudí i organizácií, ktorí urobili od minuloročného novembra kus roboty. Pripomenul, že na pomoc Tatrám sa vyzbieralo 141 miliónov korún a vďaka aktivitám europoslancov z fondu solidarity Európskej únie sa podarilo získať 5,67 mil. eur.
Podľa premiéra skúsenosti po prírodnej katastrofe ukazujú, že \"nešťastie možno obrátiť na niečo perspektívne, na vyriešenie vecí, ktoré dlhé roky spali\". Uviedol: \"Počas kalamity zomrel človek, boli tu veľké škody. Na druhej strane sa ľudia zomkli a vďaka aktivite, mám pocit, že na báze nešťastia sa vo Vysokých Tatrách rodí niečo nové, perspektívne a hodnotné. \"
Vznikli projekty na likvidáciu kalamity, protipožiarnu ochranu i na obnovu lesov. Z verejnej súťaže vzišla víťazná štúdia trvalo udržateľného rozvoja Tatier, ktorá sa premietne do územného plánu. Na rozdiel od extrémnych názorov o \"betónovaní\" či \"konzervovaní\" Tatier, ktoré sa na začiatku objavovali, štúdia akcentuje trvalo udržateľný rozvoj.
Tajomník Vládneho výboru pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier Ivan Štefanec dodal, že dnes podpísali aj memorandum, ktoré by malo napomôcť zlepšiť kvalitu života ľudí, ktorí v tatranskom regióne žijú, ale aj návštevníkov Tatier.
Na konferencii venovanej prvému výročiu veternej smršte, ktorá sa 19. novembra 2004 prehnala Tatrami v nárazoch rýchlosťou 230 km/h, vyvrátila stromy na vyše 12 tisíc ha, poškodila objekty aj infraštruktúru, sa zúčastnili aj podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš, minister životného prostredia László Miklós, minister pôdohospodárstva Zsolt Simon i ďalší hostia.
 

Vyberte región

mark